En desperat hemmafrus bekännelser

Alla inlägg under februari 2011

Av Elin Ek - 19 februari 2011 10:03

Jag måste bara dela med mig av ett recept som jag gjorde i torsdags.

När jag lagar mat så går jag inte efter några mått utan jag slänger i lite av varje efter tycke och smak (och så beror det ju såklart på hur många man är)


Först så stekte jag 1 paket bacon knaperstekt. Slängde sen i några färska champinjoner och lät dom stekas med i nån minut.
Efter det hällde jag på grädde (vi var två pers så jag hällde kanske på 3,5 dl eller nåt sånt)
Kryddade sedan med timjan och persilja och lät det puttra ihop.


La sedan två kycklingfiléer i en smörad ungsform och hällde över såsen.
Efter det åkte det in i ugnen på 225 grader i ca 25 minuter (eller tills kycklingen är klar, det beror ju på hur stora filéerna är)


Till det åt jag rostade grönsaker i ugnen (röd steklök, paprika, broccoli och lite sånt) Till N slängde jag i några potatisklyftor.


Receptet hittade jag i boken jag tipsade om förut LCHF-husmanskost.

LCHF · Mat
Av Elin Ek - 19 februari 2011 09:58

Dagens LCHF-tips


Zucchinispaghetti

 

Hyvla en zucchini med en osthyvel (jag hyvlade bort skalet först)
Släng ner i saltat kokande vatten i 5 sekunder, häll av och servera som pasta.

Smakar nästan inget och har nästan samma konsistens som pasta. 

 

 

LCHF · Mat
Av Elin Ek - 18 februari 2011 13:19

Vikten har stått stilla hela den här veckan och jag känner bara blää...
Har läst på lite och det kan bero på att jag äter för lite, kan även bero på att vissa människor står stilla när dom äter nötter, och jag har ju bakat nötbröd som jag har ätit några dagar nu.
Så därför ska jag nu börja äta lite mer, i alla fall mer av fett och kött och kanske lite mindre av salladen, jag vräker ju annars på sallad och äter lite kött men det är ju lite fel och det vet jag ju egentligen.
Ska även göra oopsies istället för nötbrödet och se om det hjälper. Rasade ju som fan första veckan, kanske ska ta hela den veckans mat och göra igen till veckan??


I alla fall så ska jag ta och göra mig en stor kopp kaffe med grädde i nu, och sen en avocado med räkor som mellanmål.


Det känns tungt när man står stilla men jag har ju sagt att jag ska ge det en månad och då ska jag fan göra det också. Dessutom kan det ju behövas lite justeringar tills man hittat hur mycket man ska äta och vad. Alla människor är ju olika och första månaden är ju lixom en provmånad så att säga.

Står jag fortfarande stilla när det har gått en månad måste jag fan fundera, ner i vikt ska jag till varje pris så är det bara. Nä, lite justeringar kanske är det som behövs som sagt. Vi får se.

Av Elin Ek - 17 februari 2011 13:08

Det är nu 9 månader sen du fick somna in...

 

Saknaden är lika stor, hålet i hjärtat likaså.

Varje snöfall tänker jag på hur mycket du älskade snö, hur mycket du skulle tycka om att få rulla dig i nysnön.


Jag saknar min bästa vän...  

Av Elin Ek - 17 februari 2011 09:32


Innan jag läste på lite om LCHF hade jag en hel del fördomar.

Dels det att kroppen behöver kolhydrater. Och visst är det så, hjärnan behöver kolhydrater för att orka då kolhydrater är hjärnans bränsle MEN kolhydrater får du i dig ändå eftersom att det är kolhydrater i nästan allt.
Du får däremot i dig rätt sorts kolhydrater och i lagom mängd. De kolhydrater du får i dig genom mjöl, bröd, pasta och stärkelse är i stort sett bara socker, och socker behöver kroppen inte i alla fall inte i sån stor mängd.

Jag trodde också att man måste äta stora portioner eftersom att man är van vid att det är potatisen, pastan och riset som gör en mätt.
Där hade jag fel igen. Jag äter mindre portioner nu eftersom att fett mättar väldigt bra och länge.


Att LCHF-kost inte var tillräckligt varierad och enbart innehöll fett.
Så är det inte heller, jag äter bra mycket mer grönsaker nu än innan. Jag får i mig av allt det jag behöver. Kött, en hel del grönsaker och fett. Proteiner, fett och kolhydrater i lagom mängd.


Det är rätt enkelt, ät ingenting som växer under jord (morötter kan gå bra i mindre mängd) Inge pasta, ris, mjöl eller bröd (typ halvfabrikat).
Ät "rena" produkter, mejeriprodukter (så feta som möjligt och kolla kolhydratsinnehållet) ät kött, ägg och grönsaker.

Frukt kan gå bra om du inte är känslig för socker, det kan trigga igång sockerbegäret om du har problem med det.


Första veckan kände jag mig totalt jävla mosig i huvudet, yr, vimsig, skakig, men när sockret gått ur kroppen mådde jag betydligt mycket bättre.


Men det är faktiskt som så, att när jag mått min målvikt kommer jag att tillföra lite kolhydrater i kosten. Kanske inte samma mängd som förut men i alla fall lite. Äta mer enligt tallriksmodellen det tror jag är bäst i längden.
Men jag är en sån som vill få snabba resultat, jag har inte tålamod att vänta i flera veckor och gå ner hekto för hekto utdraget på flera veckor.


Jag har provat viktväktarna, det var inget för mig då jag då åt alldeles för lite och jag tyckte att det var krångligt att räkna points. Jag har provat soppor men alla jag känner har sakta men säkert gått upp till sin startvikt igen, visst soppor fungerar det gör dom. Men inte långsiktigt. Du svälter kroppen och när du väl börjar äta samlar den på sig allt du stoppar i dig och du går upp igen även om det tar ett eller två år så till sist befinner du dig på din startvikt igen (om du inte efter soppdieten ändrar om kosthållningen helt, men de flesta återgår till sin normala kost efter viktnedgång)


Jag ger det här en chans, så får vi se om det händer nåt mer på vågen.

Av Elin Ek - 16 februari 2011 13:39

Läste på nätet igår att BMI är en bluff.
Men visst tror jag att BMI kan vara ett sätt att jämföra på för vissa, men för korta personer, långa personer och personer med mycket muskler så stämmer inte BMI.


Om jag skulle väga 45kg så skulle jag enligt BMI vara normalviktig. Det kan aldrig vara möjligt att en snart 28 åring kan väga så lite och klassas som normalviktig.

Skulle jag däremot väga 59kg ja då är jag på gränsen till övervikt. Och tro mig, skulle jag väga 59kg skulle jag ha typ storlek 36 och då är man väl för fan inte överviktig.


Samma sak med människor som är långa, jag som är kort behöver inte väga mycket för att klassas som överviktig, medans dom som är långa istället blir underviktiga. Men visst, är du 170 lång så kanske du kan gå efter BMI om du inte tränar och har muskler dvs för då får du svaret att du lider av fetma.


Att dessutom läkare kan gå efter detta tycker jag är sjukt.

Av Elin Ek - 16 februari 2011 10:24

Har kommit fram till att det faktiskt går att köra mjölkfri LCHF, det är lite krångligt men det går.


Problemet är just att du inte får i dig tillräckligt med fett, och får du inte i dig tillräckligt går du inte ner. Kör du mjölkfritt måste du alltså tillsätta en hel del extra fett i din kost.
Soyagrädden går bra med tanke på kolhydratsinnehållet MEN den är inte tillräckligt fet (bara 17%) Dessutom ska man vara lite försiktig med den då den innehåller lite mycket omega 6 och forskarna vet inte om det är bra eller dåligt för kroppen.
Havregrädden och havremjölken kan gå bra, men innehåller ännu mindre fett och ligger på 6 gram när det gäller kolhydrater/100g vilket är lite för mycket (max 5g ska det vara egentligen)


Men kör man på kokosfett och kokosgrädde/kokosmjölk går det bra även olivolja och rapsolja (har jag för mig) går bra att tillsätta i maten för att få i sig extra fett. Så det är min bästa rekomendation, laga typ asiatisk mat utan nudlar och ris men med mycket kokosmjölk eller kokosfett. Stek i mycket kokosfett, du kan ha kokosfett i kaffet också om du vill (eller kokosmjölk)
Avocado är också en bra källa till fett, och fet fisk så som makrill och lax.



Jag kör som så att jag kör "vanlig" LCHF till frukost och lunch, till middag gör jag mat med soyagrädde eller kokosmjölk så att N ska kunna äta samma mat som mig. Dessutom dricker jag kaffe med grädde i nu så att jag ska få i mig lite extra fett under dagen.


Förmodligen har jag fått i mig lite för lite fett de senaste dagarna då siffrorna på vågen inte rört sig nånting, eller så äter jag lite för lite, förra veckan tappade jag som fan och då åt jag faktiskt mer för då klämde jag in ett mellanmål mellan lunchen och middagen (typ en avocado med räkröra) eller så åt jag en avocado på kvällen som kvällsfika.


Men som sagt, det går att köra mjölkfri LCHF men det blir lite krångligare och man får tillsätta en hel del extra fett i maten och tänka till lite extra.



Av Elin Ek - 15 februari 2011 20:03

Nu ikväll gjorde jag nötbröd.
Jag skulle äta avocado med räkröra (mitt nya beroende) men avocadon var så mjuk och äcklig så jag gjorde nötbröd istället. Hur gott som helst.

Här är receptet (för 1 person).


1 ägg
1 dl mandelmjöl (jag rev mandlar i mandelkvarnen, fungerar lika bra)

1 krm salt

25g smält smör (OBS! ej margarin, jag tog kokosfett då vi inte har riktigt smör hemma)


Vispa ägget ganska hårt

Tillsätt mandelmjölet, saltet och smöret.
Vispa ihop.


Häll ut på en liten tallrik och grädda i 2 minuter i micron. Önskas hårdare konsistens (typ kex) så vänder du på brödet och kör 2 minuter till.


Skitenkelt och jävligt gott med smör och ost till.

LCHF · Mat

Presentation


Mitt namn är Elin, här skriver jag om min vardag som mamma, om min viktnedgång med LCHF, mina intressen, och allt som hör livet till...

Fråga mig

4 besvarade frågor

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

Sök i bloggen

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards